Antwoord op veel gestelde vragen

Een zonnestroompaneel
Een zonnestroompaneel heeft verschillende benamingen. Een zonnestroompaneel wordt ook wel een zonnepaneel, zonnecel, pv-paneel of pv-systeem genoemd. Met een zonnestroompaneel kan stroom uit zonlicht worden opgewekt. Het bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat met hier tussenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een dun plakje dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Over het algemeen worden zonnecellen gemaakt van ‘polykristallijn silicium’. Zonnepanelen die van dit materiaal gemaakt zijn hebben een blauwe kleur.

Zonnepanelen moeten overigens niet verward worden met zonnecollectoren. Zonnepanelen maken namelijk stroom en zonnecollectoren maken warmte.

Verschil tussen Watt en Wattpiek
Watt is een eenheid van vermogen. Het aantal Wattpiek is een getal dat door fabrikanten onderling is afgesproken.

Fabrikanten kennen namelijk aan elk paneel een getal toe. Dit getal geeft aan welk vermogen het paneel onder ideale omstandigheden levert. Bij een zonnepaneel hangt namelijk het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Een paneel van 100 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 100 Watt. Als de panelen op het dak naar het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon, kan men rekenen op 90% van het Wattpiek getal.

Elektriciteit als de zon niet schijnt
Een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt. Dit kan omdat het bijvoorbeeld bewolkt is. Diffuus licht wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer.

Modules op het zuiden gericht
Het is verstandig om de modules naar het zuiden te richten. Het rendement is ongeveer 10% lager als het systeem naar het oosten of westen gericht is in vergelijking met installatie onder ideale omstandigheden. Maar nog steeds is het rendement dusdanig goed, dat het verstandig is om pv panelen aan te schaffen.

Hellingshoek van 45º in plaats van 36º
Het rendement van de modules bij installatie in zuidelijke richt wordt met enkele procenten verminderd als de hellingshoek tussen de 30º en 50º ligt.

Waarom Zonnepanelen?
Zonnepanelen kunnen een groot deel van uw stroomverbruik opvangen. Ook is het mogelijk om
geheel in uw eigen behoefte te voorzien. U krijgt dan geen nota meer van elektra van uw energieleverancier! Het rendement van zonnepanelen kan al snel oplopen naar 8%. In hele gunstige gevallen komt u boven de 10% uit!

Accu?
Helaas zijn er op dit moment geen systemen om stroom op te slaan. Dat is veel gevallen ook geen probleem aangezien een installateur prima uit kan rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om geheel of gedeeltelijk in uw eigen behoefte te voorzien.

Aantal zonnepanelen om al het stroom in huis te dekken
Met de huidige technieken levert een paneel ongeveer 250 Wp. Het gemiddelde verbruik van een gezin bestaande uit 4 personen is  ongeveer 4000 KW. In het gunstigste geval levert een zonnepaneel netto 225 WP levert. Dan heeft u 4000/225 = 18 zonnepanelen nodig om in uw eigen behoefte te voorzien. 

Het installeren van zonnepanelen
Het is belangrijk dat het dak voor een groot deel schaduwvrij is. Daarnaast kunnen de panelen het best op het zuiden georiënteerd zijn. De panelen kunnen ook prima op het oosten of het westen georiënteerd worden, maar dan wekken ze iets minder kWh op. Oriëntatie op het noorden geeft het laagste rendement en wordt dus ook afgeraden om te plaatsen.

Voor schuine daken met een oriëntatie op het oosten, zuiden of westen zijn zonnepanelen dus erg interessant. Overigens kunnen zonnepanelen ook prima op een plat dak geplaatst worden. De zonnepanelen kunnen dan altijd in een hoek naar het zuiden worden opgesteld.

Soort stroom van een zonnepaneel
Een zonnepaneel produceert gelijkstroom. Door middel van een omvormer kan het gebruikt worden in het huishouden.

Verbruiken van stroom ’s nachts door een zonnepaneel
Een zonnepaneel verbruikt ’s nachts geen stroom. Dit komt, omdat er niet genoeg zonlicht op de panelen valt. Overigens verbruiken ze dan ook geen energie.

Zonnepanelen op een plat dak
Zonnepanelen op een dak plaatsen is goed mogelijk. Met een plat dak is het vaak mogelijk om de panelen op het zuiden te richten. En hierdoor hebben ze dus een heel goed rendement.

Het plaatsen van zonnepanelen
Het kan zijn dat er dakpannen vervangen moeten worden door zonnepanelen, maar dit ligt aan het systeem. Normaal gesproken moet er alleen een opening gemaakt worden in het dakbeschot, zodat hier de stroomkabel doorheen kan.

Panelen op de gevel aanbrengen
Het is mogelijk om panelen met behulp van een speciale beugel tegen de gevel te monteren. Er ontstaat dan een soort zonne-afdakje. Voor het plaatsen van zonnepanelen op de gevel is geen bouwvergunning nodig. Het kan wel zijn dat er een extra vrije groep in de meterkast moet worden aangelegd.

Speciale elektriciteitsmeter
Het kan zijn dat er een speciale elektriciteitsmeter nodig is. Als zich in de meterkast een ‘oude’ analoge meter bevindt, zijn er geen problemen. Als zich in de meterkast een elektronische meter bevindt, dan kan het zijn dat deze niet terugdraait. In dat geval kan er aan de energieleverancier gevraagd worden om de meter te vervangen door een digitale meter die ook terug geleverde stroom meet. Het energiebedrijf rekent eenmalig een bedrag voor vervanging.

Zonnepanelen als het vriest
Als er zon op de panelen valt en ze zijn niet besneeuwd of berijpt, dan doen ze keurig hun werk.

Bliksem inslaan in zonnepanelen
Bliksem kan overal inslaan. Zonnepanelen zijn overigens geen bliksemafleiders. Het is mogelijk dat omvormers defect raken bij blikseminslag vlakbij de installatie.

Bestandheid zonnepanelen tegen weertypes
Zonnepanelen zijn bestand tegen alle weertypes als ze op de juiste manier zijn geïnstalleerd.

Verzekeren zonnepanelen
Vaste zonnepanelen vallen onder de verzekering van het huis. Losse panelen worden door sommige verzekeringsmaatschappijen als losse voorwerpen beschouwd die apart moeten worden verzekerd.

 

Loodgietersbedrijf A. Dekker B.V.
Walhuisweg 1
3774 TA Kootwijkerbroek

T: 0342 - 442 382
Fax:
E: Mail ons
W: Website